UFO-HÍREK 2010. SZEPTEMBER
 
 
 
 
IM MEMORIAM HARGITAI KÁROLY 
 
2010. szeptember 30.

Pár napja egy nem fogadott hívásom volt a mobiltelefonomon. Visszahívtam a számot, és a vonal végén Prusinszki István újságíró kollégámat találtam. Csak annyit mondott: sajnos szomorú hírt kell közölnöm veled, a múlt héten meghalt Hargitai Károly.

Hargitai Károly... egy név, egy ember, mégis több annál. Egy generáció példaképe, egy ember, aki már a rendszerváltás előtt minden fórumon igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy Földünket idegen lények tartják megfigyelés alatt.

Na és persze a legendás Nulladik Típusú Találkozások műsor, ahol Déri Jánossal, Trethon Judittal, és Egely Györggyel karöltve felhívták a figyelmünket arra, hogy a világ egészen más, mint amilyennek képzeltük.

 

 

Emlékszem, amikor Ózdon, a II. Magyar UFO-kongresszuson a Gulf Breeze-i eseményekről előadást tartott, és arra is, hogy még szinte gyerek fejjel felutaztam Budapestre, a Havanna Művelődési Házba, hogy meghallgassam a Billy Meierről szóló monumentális előadását.

1996-ban az általam rendezett UFO-kongresszuson előadást tartott, és emlékszem, hogy félre vonultunk, és egy óráig beszélgettünk. Hallgattam és ittam minden szavát, hiszen akkor ő volt számomra "az UFO-szakértő", a példakép, és valahol mindig is olyan művelt, a témában jártas szakértő szerettem volna lenni, mint amilyen ő volt.

Később nem tudom hány alkalommal találkoztam vele, tegező viszonyban voltunk, de mégis, amikor utoljára láttam, és beszéltem vele, már Karcsi bácsinak szólítottam.

Emlékszem arra a napra, hogy is felejthetném el. 2006. március 3. Utoljára állt ki a közönség elé, és mindenki nagyon nagy szeretettel várta. Várta, mert sokáig nem jött. Tudtuk, hogy beteg, és azt is, hogy lassan felemészti a Parkinson-kór. De mégis vártuk, hiszen aznap jelent meg utolsó könyve, a Kozmikus Kaleidoszkóp. Vártuk, és ő erőt vett magán. Eljött! Talán a szervezők hibája, talán nem, de hozzá méltatlan módon neki már csak a kisterem jutott. Leült, mert állni már nem tudott, és beszélni kezdett? beszélt, és nem értettünk semmit. Sokan felálltak, és kimentek, lassan kezdett üres lenni a terem, de sokan ott maradtunk, és meg sem fordult a fejünkben, hogy otthagyjuk. Gál Imre barátommal (Galaktika Baráti Kör) álltunk a terem végében, és amikor vége lett az előadásnak, egymásra néztünk, és ugyanazt gondoltuk...

 

Ez a kép Hargitai Károly utolsó előadásán készült...

 

Előadása után odamentem hozzá, hogy dedikálja részemre a könyvét. Már nem ismert meg, de mégis, hiszen azt mondta, hogy emlékszem rád, nálatok voltam kongresszuson, és ott volt egy nagyon jó étterem. Aztán írni kezdett: Andrásnak szeretettel! Hargitai Károly.. köszöntem, kezet fogtunk, távoztam? de már akkor éreztem, hogy soha többé nem találkozunk.

Keviczky Kálmán, Trethon Judit, Szalay Iván, és Hargitai Károly. Négy név, négy szaktekintély, akik pótolhatatlan űrt hagytak maguk után, de mégis sokat adtak nekünk. Megtanítottak minket arra, hogy a világ sokkal sokrétűbb, és sokkal varázslatosabb annál, mint amit hiszünk róla.

 

+ + +

 

Gombos Zsolt, régi kutatótársam így búcsúzott Hargitai Károlytól, a "határtudományok" levelezőlistán:
 
Hát Károlyunk is eltávozott. Egy időben a neve majdnem egy volt a hazai ufókutatással, legalábbis a nagyközönség szemében. Talán Déri János műsorában láttam először, ahogy egy már akkor is ősz hajú, joviális férfi, a hangjából is sugárzó lelkesedéssel szakértett. Ehhez értett igazán. Minden esetre és felvetésre rá tudott kontrázni, mindig volt egy ideillő amerikai példája, vagy története. Kutatónak mondta magát, és mi megbocsátottuk neki, hogy a tudományosnak nevezhető módszerekkel hadilábon állt. Szentül hitt az igazában, neki összeállt a kép, és rosszabb-jobb könyveiben ennek hangot is adott. Ahogy említettem, eleinte ő volt az ufótéma tótumfaktuma, a véleményét és személyét nem lehetett megkerülni, de nem is akarták, akartuk.
 
 
 
Írásai mellett nem lehetett szó nélkül elmenni, az akkor még csak éppen  szárba szökkenő ufóbiznisz termékei között ott voltak könyvei, és ezek mindig vad viták tárgyai voltak. Amikor egyik első táborunkba látogatott, már túl voltunk az újdonság varázsán, Déri János évekkel előbb eltávozott, mítoszaink pedig megfakultak. Károly lelkesedésén, ködös mindentudásán, mi az élesfogú ifjak jobbára csak mosolyogtunk, fontosabbak voltak már a túrák és a lányok, mint egy kitapasztalhatatlan másik távlat. Ő azonban nem változott; mindig jólöltözött és jólinformált maradt. Tagja volt alapításától az Ufószövetségnek, kimaradt a millenium politikai és üzleti csatározásaiból, sohasem markolt nagyot, de nem is engedett. Létezése óta szerzője volt az Ufómagazinnak, amiben utoljára tavaly júniusban jelent meg cikke. Aztán arról hallottunk, hogy nagybeteg, fekvésre és semmittevésre kárhoztatta valamiféle súlyos kor. Jó tizenöt évvel ezelőtt egyik könyvének azt a címet adta: Hadüzenet a halálnak. Ezt a késői csatát vívta és elvesztette Hargitai Károly.
Legyen néki könnyű a föld.
 
 
INFORMÁCIÓ HARGITAI KÁROLY TEMETÉSÉRŐL 
 
2010. szeptember 28.

Ezúton tájékoztatok mindenkit, hogy a 77 éves korában elhunyt népszerű író, Hargitai Károly temetésére 2010. szeptember 30-án,
9 órakor kerül sor az Óbudai köztemetőben.
 
 
GYÁSZOLUNK - ELHUNYT HARGITAI KÁROLY ÍRÓ 
 
2010. szeptember 27.

Szomorú hírt kaptunk, elhunyt a magyar UFO-kutatás nagy öregje, a Nulladik Típusú Találkozások egykori UFO-szakértője
 
HARGITAI KÁROLY író
 
 
 
 
 
Letölthető előadásrészletek (Mp3-ban)
 
 
 
 
 
 
NYUGODJ BÉKÉBEN KARCSI BÁCSI, LEGYEN AZ ÁLMOD SZÉP!
 
ÚJABB MESE... 
 
2010. szeptember 15.

Seth Shostak, a SETI program vezető csillagásza igen gyakran szolgál szenzációs, sokszor sci-fi regénybe illő bejelentéssekkel. Teheti, hiszen az általa favorizált keresési módszerrel eddig egyetlen, értelmesnek tűnő jelsorozatot sem sikerült lokalizálni.
 
 
Az Acta Astronautica szaklapban megjelent írásban Shostak arról beszélt, hogy földönkívüli lények helyett érző gépek jeleit kellene keresnünk az űrben. A neves kutató szerint az idegen lények rádió kommunikációját lehetővé tevő hírközlés-technológiai fejlődés, és a mesterséges intelligencia kialakulása között viszonylag rövid idő telhetett el, így közel sem biztos, hogy az első értelmes jelsorozat a hús-vér lényektől származik majd.
 
 
FÖLDI UFO A FRANCIA-ALPOKBAN 
 
2010. szeptember 15.

Ez az érdekes felvétel augusztus 31.-én készül a Francia-Alpokban. A képen jól látható, amint a távoli hegyvonulat felett egy ismeretlen eredetű, fémes csillogású tárgy lebeg.
 
 
A képen egy madár is megfigyelhető (jobb oldalon, közvetlenül a hegy felett), a nagyításon is jól látszódik, de az UFO-nak vélt objektum biztos, hogy nem az. Valami másra emlékeztet... mégpedig arra a titkos, földi fejlesztésű repülőgépre, amely nem csak a radarok, hanem az emberi szem számára is láthatatlan. Én úgy gondolom, ezt a repülőgépet sikerül megörökíteni Franciaországban.
 
 
MEGERŐSÍTÉST NYERT A PÁNSPERMIA ELMÉLET?  
 
2010. szeptember 15.

2001-ben az India déli részén található Kerala közelében vörös, zöld majd fekete eső esett.
 
 
A hivatalosan kiadott jelentés szerint különböző spórák, és algák okozták az esővíz elszíneződést, de azt sem zárták ki a kutatók, hogy egy felrobbant meteorit felelős a történtekért.
 
 
A begyűjtött mintákat Godfrey Louis és Santosh Kumar, a Mahatma Gandhi Egyetem fizikusa vizsgálta meg, és arra a megállapításra jutottak, hogy azok a DNS-sel nem rendelkező egysejtű élőlények, amelyeket az esővízben találtak egyetlen ma ismert földi létformára sem hasonlítanak!
 
 
Idén ismét elővették a mintákat, és Chandra Wickramasinghe vezetésével újravizsgáltak azokat. Az eredményeket a napokban tették közzé, és ezek teljes mértékben megerősítették az első vizsgálat eredményeit. Ha mindez igaz, akkor a pánspermia elmélet megerősítést nyert!
 
 
UFO-K MIATT TÁVOZIK AZ ELNÖK?  
 
2010. szeptember 15.

Pár hónappal ezelőtt már beszámoltam arról, hogy a Kalmük Autonóm Köztársaság elnöke Kirszan Nyikolajevics Illjumzsinov nyíltan bevallotta azt, hogy eltérítették. "A földönkívüliek beöltöztettek egy sárga űrruhába, és körbevezettek űrhajójukban. Egész kellemesen éreztem magam társaságukban" ?nyilatkozta egy TV-műsorban, és ezzel alaposan feldühítette az orosz felső vezetést.
 
 
Néhány képviselő azonnali vizsgálatot kért az ügyben, no nem azért, hogy a Nemzetközi Sakkszövetség elnöki posztját is betöltő vezető elmeállapotát vizsgálják meg, hanem azért, hogy kijelentésével nem sértett-e államtitkot!
Úgy tűnik, az élet megoldja a gondokat, és (talán a Duma csendes nyomására) bejelentette: október 24-én, miután lejár a mandátuma, távozik a posztjáról.
 
 
NYÍLVÁNOS BRAZIL UFO-AKTÁK  
 
2010. szeptember 03.

Ezzel a hírrel csak óvatosan! Bár a világsajtó -mint hatalmas szenzációt- kürtölte világgá, ám akik figyelemmel követik a világ UFO-kutatását, azok jól tudják, hogy Mexikó után éppen Brazília az az ország, ahol az emberek szinte mániákusan mindent UFO-nak néznek, vagy földönkívüli erők beavatkozásának tekintenek. Itt a lakosság 74 %-a hisz a földönkívüli élet lehetőségében, ami megdöbbentően nagy szám.
 
 
Egy érdekes objektum Rio Grande do Norte partján (Brazilia) - 2010.
 
Mindenesetre mi üdvözöljük a kezdeményezést, hiszen a hírek szerint a dél-amerikai ország kormánya arra utasította légierejét, hogy dokumentálja, és tegye elérhetővé az azonosítatlan repülő objektumról szóló beszámolókat. A rendelet értelmében a légierő a katonai és kereskedelmi pilóták, valamint a repülésirányító személyzet megfigyeléseit fogja lejegyezni, és elérhetővé tenni. Tegyük hozzá: alapos szelektálás után, mert ugyan melyik kormány merné felvállalni azt, hogy a légterében ellenőrzés nélkül repkedő azonosítatlan repülő tárgyakkal dicsekedjen? Ugyan már?
 
 
AZ UFÓMAGAZINBAN...
 
2010. szeptember 03.

Mint már előre jeleztem, pár hete ötöd magammal nyilatkoztam az Ufómagazin munkatársának, Prusinszky Istvánnak a magyar UFO-helyzetről. Igazán előkelő társaságba kerültem, hiszen rajtam kívül dr. Szilágyi Mária, Sós Tibor, Tarcali Gábor és Nemere istván osztotta meg értékes gondolatait a Kedves Olvasókkal.
A cikk megjelent, és elolvasható a lap szeptemberi számában.

 

 

 

 
AJÁNLÓ
 
 
 
 
 
+ + +
 
A HÓNAP VIDEÓJA
 
Csodálatos felhőalakzatok
 
+ + +
 
RETRO UFO TV
 
 
 
 
 
NULLADIK TÍPUSÚ TALÁLKOZÁSOK 1992.
 
+ + +
 
A HÓNAP CIKKEI
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
+ + +
 
HÍRARCHÍVUM
 

             

A honlapot készítette: Viszkok András (2008) - Ajánlott felbontás: 1024x768 - Böngészők: Internet Explorer, Flock, Mozilla Firefox